Przepis i sposób przygotowania na: Orzeszki z masą orzechową
Mąkę, tłuszcz, żółtka i cukier zagnieść szybko, a gdy składniki się połączą dodać sodę, ocet i ubitą pianę.
Wyrobić gładkie ciasto.
Podłączyć palnik gazowy - średni - ustawić na nim formę - orzeszkownicę, rozgrzać ją na obie strony.
Z ciasta urywać małe kawałeczki i formować z nich kulki, wielkości gołębiego jaja.
Kulki te, wkładać w formę, na stronie z wgłębieniem ( ja mam formę 9 otworami).
Zamknąć górną część orzeszkownicy i piec z obu stron na złotobrązowy kolor.
Po upieczeniu i ostudzeniu wyrównać brzegi połówek orzeszków, i napełniać je kremem.
Napełnione połówki orzeszków składamy do siebie stroną z kremem , tworząc orzech.
Na masę: zagotowujemy mleko i gotującym się mlekiem zalewamy przygotowane orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami, stopniowo dodajemy do niej orzechy z mlekiem.
Gotową masę nakładamy do orzeszków.
UWAGA: masy tej wystarcza na podwójną porcję orzeszków - ja wykorzystuję ją do przełożenia wafli lub biszkoptu...
A czekolada lub polewa czekoladowa potrzebne nam są do polania orzeszków , wtedy otrzymujemy orzechy w czekoladzie.