Przepis i sposób przygotowania na: ZALEWAJKA ŚWIĘTOKRZYSKA-ROZGRZEWAJĄCA
„O zalewajko Polskich zup królowo, kto ciebie jodo ten się zdrowo chowo”. Ta tradycyjna Zalewajka Świętokrzyska znana jest w całych Górach Świętokrzyskich i nie tylko. Przepis na tą potrawę wykorzystywany jest w całej Polsce! Nic dziwnego, jest wyjątkowo smaczna i pożywna. Doskonale smakuje podana solo lub z domowym pieczywem.
1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
2. Do garnka z gotującą wodą włożyć ziemniaki, kiełbasę lub boczek wędzony w kawałkach, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby.
3. Żur dokładnie wymieszać z 5 łyżkami śmietany, dodać posiekany czosnek.
4. Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twarde, wlać przygotowaną wcześniej mieszankę z żuru, śmietany i czosnku.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz pokraszoną zarumienioną słoninką. Zalewajkę świętokrzyską serwować w głębokich talerzach z chlebem lub bez.