Przepis i sposób przygotowania na: Babcine knedle ze śliwką
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy trochę przestygną, ubijamy tłuczkiem na puree. Następnie przekładamy je na solnicę (blat), dodajemy mąkę, jajko
i zagniatamy na jednolite ciasto.
Z ciasta formujemy wałek (lub dwa) i nożem odcinamy porcje odpowiadające jednemu knedlowi. Kawałki ciasta rozpłaszczamy na okrągłe placuszki, na środku każdego układamy śliwkę i pół łyżeczki cukru. Ciasto zalepiamy nad śliwką i nadajemy knedlowi kulisty kształt.
Knedle wrzucamy do osolonego wrzątku jeden po drugim pamiętając, że pęcznieją podczas gotowania. Gdy wypłyną na powierzchnię wody, delikatnie wyciągamy je cedzakiem.
W śmietance rozpuszczamy dwie łyżeczki cukru i polewamy knedle tuż przed podaniem.