Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK CZEKOLADOWY NA CIESCIE ORZECHOWYM
ser biały 1 kg.,
tabliczka czekolady 1,
budyń czekoladowy 1,
cukier 1 szkl.,
śmietana słodka 100ml.,
żółtka 4,
białka 5,
polewa na wierzch sernika,
Składniki na ciasto zagnieść i wyłożyć nim tortownice 28 cm.
białka ubić na sztywną piane.Ser biały wymieszać z cukrem i żółtkami.Śmietane podgrzać ,dodać do niej połamaną czekolade (czekolada ma się rozpuścić).Rozpuszczoną czekolade dodać do masy serowej i wymieszać ,dodać budyń i całośc dokładnie wymieszać.Masę serową połączyć z ubitymi białkami .ser wylać na ciasto i piec w 180 stopniach przez 90 min.Jeśli wierzch sernika zacznie się za bardzo przypiekać przykryjcie go papierem do pieczenia .
Ostudzony sernik polać polewą z czekolady