Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg w marynacie śliwkowej:
Pokroić bardzo drobno wypestkowane 1/2 śliwki , zalać wodą i dusić aż będzie miękka a jeszcze się nie rozpadnie . Dodać powidła śliwkowe i 1/2 łyżeczki miodu , pastę z chili i sos sojowy do smaku . Dusić aż sos zgęstnieje .Doprawić przyprawami do smaku- trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku .Odłożyć 2 łyżeczki sosu .
Do reszty sosu dodać 2 łyżki oleju i posmarować pastą filety z pstrąga .Zostawić w lodówce na godzinę . Osuszyć filety papierowymi ręcznikami kuchennymi , oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć na gorącym tłuszczu filety na rumiano .
Śliwkę przeciąć na pół , usunąć pestkę ,posmarować przecięcie odrobiną sosu śliwkowego , położyć na patelni obok ryby w ostatniej fazie smażenia przecięciem do dołu . Po chwili obrócić i chwilę smażyć.
Podawać rybę obłożoną usmażoną śliwką z odrobiną sosu .