Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z szynką w sosie pomidorowo - pieczarkowym
Następnie na każdym plastrze schabu układamy plasterek wędzonej szynki (w droższej wersji przepisu proponuję użyć szynki parmeńskiej lub podobnej), po czym zwijamy w zgrabne roladki. Roladki możemy zabezpieczyć wykałaczką przed rozpadnięciem w czasie duszenia.
Pieczarki myjemy i kroimy w dość duże kawałki (najlepiej same kapelusze). W rondelku lub wysokiej patelni rozgrzewamy masło i rzucamy na nie najpierw pieczarki, a następnie, gdy już się trochę podsmażą, obsmażamy roladki z każdej strony.
Gdy nam się wszystko ładnie przyrumieni, zalewamy zawartość rondelka bulionem i wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem co jakiś czas obracając roladki i dolewając wody.
Roladki dusimy do miękkości, czyli ok. godziny. Po tym czasie zdejmujemy z garnka pokrywkę i odparowujemy wodę, aby sos zgęstniał. Po odparowaniu wody i otrzymaniu odpowiedniej gęstości sosu, dopiero możemy go ewentualnie doprawić do smaku.