Przepis i sposób przygotowania na: Nuggetsy z gomasio
Szynkę opiec na suchej patelni z obu stron, po czym wystudzić i drobno pokroić. Wymieszać razem z bułką tartą i gomasio - najlepiej w głębokim talerzu. Na drugim - tym razem płaskim talerzu - roztrzepać porządnie jajka, doprawiając je delikatnie pieprzem. Na trzeci talerz, obojętnie jaki... przesiać mąkę - w zasadzie w bliżej nieokreślonej ilości, ale zależeć to będzie od wielkości filetów.
Mięso umyć, osuszyć i odkroić zbędne fragmenty typu kostki czy tłuszcz. Pokroić na paski, po czym obtoczyć w mące, następnie jajku i na końcu bułce tartej z dodatkami. Dobrze docisnąć panierkę.
Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju. Smażyć paseczki mięsa ze wszystkich stron na rumiano - taką ilość smażę na mojej patelni na dwie tury, przy czym myję patelnię po pierwszej. Gotowe nuggetsy przełożyć na półmisek lub talerze i od razu podawać. Najlepiej sosami ulubionymi i z mnóstwem zielonej sałaty. Ja podałam z ostrym ketchupem, bo na zrobienie ulubionego sosu czosnkowego zabrakło mi czasu...