Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni nadziewane mięsem i cukinią
Sos pomidorowy.
Na patelni rozgrzewam łyzke oliwy z oliwek dodaje ząbek czosnku i cebulę. Podsmażam, dodaje albo puszke pokrojonych pomidorów albo 1/2 słoiczka koncentratu lub 250ml passaty i doprawiam do smaku solą, pieprzem. Podgrzewam. Jelsi jest koncetrat to po skarmelizowaniu go podlałam chochlą wody zeby sie zrobił sos. Doprawiłam oregano, pieprzem ziołowym i poszatkowanymi kilkoma listkami bazyli. Dodalam starta cukinie i wymieszałam.
Sos beszamelowy:
Na patelni rozgrzałam 2 łyzki masła, dodałam 4 łyzki maki mąkę, zmaieszłam to trzepaczka i stopniowo wlewałam mleko ok 2/3 szkl. Sos robie bardziej na oko zeby nie był za gesty ani za rzadki. Wszystko dokładnie mieszam zeby nie było grudek. Dodałam ciut gałki i troche pieprzu ziołowego.
Dno naczynia zaroodpornego natłuszczam, wylewam trochę sosu pomidorowego oraz trochę beszamelu tak zeby przykryc dno.
Cannelloni ratami obgotowuje w dużej ilości posolonej wody przez 2 minuty. Delikatnie wyjmuje łyżką cedzakową układam na talerzu i malutką łyżeczką napełniam rurki farszem. Układam rurki w naczyniu, pierwsża wastwe starannie przykrywam beszamelem, sosem pomidorowym, posypuje startym zółtym serem. na to ulozyłam druga taka sama warstwe i znowu oba sosy (ale mozna zrobic jedna warstwe). Na wierzch ser. przykryłam folia aluminiowa i do piekarnika zapiekałam 30 min w temperaturze 180C. Po tym czasie zdjełam folie i dopiekłam wierzch przez 10 minut.