Risotto aksamitne

Risotto aksamitne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    40 dkg
  • bulion

    1,25 litra
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    2-3 łyżki
  • parmezan starty

    5 dkg
  • żółtko

    1 sztuka
  • śmietana 18 proc

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż płuczemy na sitku i czekamy chwilkę by cała woda odciekła.
W tym czasie siekamy cebulę. Na dużej patelni (ew. w rondlu) rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kolejną łyżkę masła i wsypujemy ryż.
Ryż należy smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut aż stanie się szklisty, lekko przezroczysty.
Gdy tak się stanie wlewamy trochę bulionu (ok.1/2 szklanki) i gotujemy
aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie czynność powtarzamy ok. 3-4 razy. Ryż powinien się w ten sposób gotować ok. 20-25 minut- aż risotto będzie gęste a ryż miękki ale nie rozgotowany.
Śmietanę mieszamy z żółtkiem i parmezanem.
Gdy ryż będzie gotowy dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Podgrzewamy jeszcze ok 2 minut. Doprawiamy solą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

20.10.2011 19:07
bardzo smaczne, choć dawno nie jadłam

Iwona51

27.12.2010 16:10
smaczne

Joanna108

09.10.2010 08:19
Fajny sposób na risotto. Dawno go nie jadłam, ale przepis zachęcił mnie do tego, by je przygotować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat