Roladki schabowe

Roladki schabowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    30 dkg
  • por

    1
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • kostka rosołowa

    0,5 sztuki
  • kotlety schabowe

    1 szt.
  • ser gouda

    2 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki obrać, zetrzeć na grubej tarce(zostawić 3 sztuki) i przesmażyć na 1 łyżce oleju, aż odparuje woda, popieprzyć, dodać bułkę tartą i wymieszać. Żółty ser pokroić na 6 słupków. Schab dokładnie rozbić na cienkie kotlety, rozłożyć je na dużej desce, posolić, popieprzyć, posypać suszonym majerankiem, posmarować cienko musztardą, na każdym układać cienką warstwę pieczarek, słupek sera i zawijać w rulon. Zrolowanego kotleta obwiązać białą nitką i obtoczyć w mące. Tak przygotowane roladki obsmażyć na pozostałych 2 łyżkach oleju. Obsmażone rulony ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem (1/2 kostki rosołowej rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody), posypać pieczarkami pokrojonymi w plasterki i delikatnie obsmażonymi, porem pokrojonym w półplasterki, uprzednio sparzonym wrzątkiem (pokrojonego pora zalewam wrzątkiem na ok. 3-4 minut, po czym odcedzam i przelewam zimną wodą) i paseczkami papryczki chili.Na wierzchu ułożyć gałązki majeranku. Przykryć pokrywą do naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190oC i piec około 30 minut. Nakłuć mięso np. patyczkiem do szaszłyków, jeśli wypływający płyn jest przezroczysty danie jest gotowe. Podawać z sosem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

01.01.2012 16:08
super

Seba

23.11.2011 11:06
smaczne

IKrakowianka

25.09.2011 08:15
pyszne,uwielbiam takie

Izabela/bella81

06.02.2011 17:51
brzmi i wygląda apetycznie

Iwona51

27.12.2010 16:03
lubię takie obiadki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat