Devolay z kurczaka

Devolay z kurczaka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    2 sztuki
  • ser żółty

    5 dkg
  • pieczarki

    10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka delikatnie ubijamy tuczkiem tak jak schabowy.Kroimy czerwoną paprykę na cieniutkie paseczki, trzemy na tarce (duże oczka) ser żółty i pieczarki.
Na rozbitego fileta z kurczaka kładziemy (na samym środku) warstwę sera żółtego ok 5 mm, następnie układamy paseczki papryki czerwonej na tę warstwę i przykrywamy warstwą pieczarek. Do smaku można dodać odrobinę soli i papryki w proszku (słodkiej).
Gdy mamy już gotowe warstwy, zawijamy fileta jak roladę, przy czym można delikatnie związać nitką końcówki i środek by tzw. farszcz nie znalazł się poza filetm tj na patelni.
Robimy panierkę - jajko - obtaczamy de volay-a a następnie do bułki tartej tak jak schabowy. Przygotowany już jest i teraz na patelnię smażymy ok 15 min. do momentu zarumienienia bułki tartej - pamiętając że mięsko też musi być dobre. Do tego niedzielnego mięska pasują młode ziemniaczki i surówka z kapusty pekińskiej z papryczką i ogórkiem zielonym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (85)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pipi765

30.01.2012 17:47
ja tez bardzo lubie je

agogo2

28.10.2011 19:01
dobre

misia53

06.10.2011 17:35
no pewnie ,że smaczne

Renata26

28.07.2011 07:51
pycha, dawno nie robiłam tego dania :)

Andzia1977

02.07.2011 20:11
UWIELBIAM DEVOLAJE

Tomek13

01.07.2011 22:16
super

Magda60

18.06.2011 18:48
dobre

annagebalska

15.06.2011 08:43
mniam

angelika14

29.05.2011 08:54
boskie.. az głodna się zrobiłam

Jastinka

17.05.2011 11:55
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat