Przepis i sposób przygotowania na: Tureckie pierogi z żółtym serem
Mleko podgrzewam, aby było bardzo ciepłe. Składniki ciasta oraz mleko wrzucam do miksera i na wolnych obrotach mieszam aż się połączą, Przekładam na blat i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie, wtedy smaruję olejem i wkładam do miski. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1h. Ja dałam do piekarnika na min. temp 50 st.
Ser (gouda lub ementaler) kroję w plastry prostokąty wielkości odpowiedniej do środka pieroga.
Wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski i zagniatam na blacie posypanym mąką i rozwałkowuję na w miarę cienki placek. Na brzegu kładę kawałek sera. Pierogi mają być duże mniej więcej, jak nasza dłoń. Warstwę z serem przykrywam ciastem zalepiam końcówki dokładnie, żeby ser nie wypłynął w trakcie pieczenia, odkrawam talerzykiem.
Rozgrzewam olej w głębokiej patelni i wkładam pierogi i smażę na średnim ogniu. Ciasto powinno urosnąć i mieć pęcherze jak np faworki a ser w środku się lekko roztopić. Są pyszne na ciepło i zimno.