Przepis i sposób przygotowania na: Królewiec
BISZKOPT:2 jajka; 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej; 1/4 szkl. mąki pszennej;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżki ciepłej wody; `1/4 szkl. cukru.
Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki i upiec(ok 30 min w temp 180st).Ważne w blaszce o tej samej wielkości co poprzednie placki kruche!
MASA:1/2 litra mleka; 20 dag. cukru; 1,5 łyzki mąki ziemniaczanej; 1 łyżka mąki pszennej; 1 kostka masła; 1 cukier waniliowy.
Z 1/2 l. mleka odlać troche i rozrobić w tym mąki.Pozostałą część mleka zagotować z cukrami i masłem, wlać rozrobione mąki i ugotować jak budyń.
Placek miodowy polac gorącym kremem, na to położyć biszkopt, posmarować gorącym kremem i przykryć drugim miodowym plackiem.Polać plewą np taka:1/3 kostki margaryny; 1 łyzka mleka; 2 łyżki kakao; 4 łyżki cukru.Wszystko roztopić w garnku do połączenia składników.
Dla przełamania smaku można posmarowac placek miodowy dżemem np z czarnej porzeczki:)