Przepis i sposób przygotowania na: Torcikowe ciasteczka
osobna. Posypać cukrem pudrem i ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 200\'C ok 15 min, aż będzie ładnie zarumienione.
Gotowe odstawić do ostygnięcia.
3 łyżki dżemu podgrzać i rozpuścić. Posmarować najforemniejszy kawałek
ciasta. Z 3 łyżek cukru pudru i alkoholu zrobić lukier, powlec po
dżemie. Odstawić do lodówki. Gdy lukier zastygnie, pociąć ciasto na
kawałki.
Słoik dżemu zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami
wody i wlać do dżemu, cały czas mieszając tworząc kisiel.Gotową masę
nakładamy na kolejny kawałek ciasta francuskiego i umieszczamy w
lodówce.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną
żelatynę i aromat waniliowy.
Gotową masą dzielimy na 3 części. Jedną część nakładamy na ciasto z
kisielem i jest to spodnia część. Nakładamy kolejne ciasto francuskie
i nakładamy resztę masy ( pozostawiamy tylko do dekoracji ). Na sam
wierzch układamy ciasto francuskie z lukrem i zdobimy kremem. Ciasto
schładzamy w lodówce ok 12 godzin. Smacznego !!