Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Babeczki ryżowe

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

laska wanilii
1
ryż
15 dag
cukier
3-5 łyżek
mleko
1/2 litra
sól
do smaku
Sklep Prymat
kompot z wiśni
375 ml
morele z puszki
Żelatyna wieprzowa Prymat
4 łyżeczki
Sklep Prymat
śmietana kremówka
10 dag
likier wiśniowy
2 łyżki
skórka z cytryny
1/2
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
margaryna
1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki ryżowe

Wanilię rozetnij, wyjmij rdzeń. Mleko zagotuj z rdzeniem i laską wanilii, cukrem oraz solą. Dosyp ryż, przemieszaj i gotuj 30 minut na wolnym ogniu. Osącz wiśnie i morele, zachowując sok. Morele pokrój na małe kawałki. Żelatynę zalej niewielką ilością wody, odstaw, aby napęczniała. Ryż przełóż do metalowej miski i ochładzaj 10 min. Usuń laskę wanilii. Do ryżu włóż spęczniałą żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Dołóż połowę wiśni i moreli. Ostudź. Ubij śmietanę, wymieszaj z ostudzonym ryżem, dodaj likier. Cztery kubeczki wysmaruj tłuszczem i napełnij masą ryżową. Ochładzaj 3 godziny. Zagotuj sok z owoców z 400 ml wody i skórką cytrynową. Dodaj resztę owoców. Zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością wody. Ryż wybij z kubeczków na cztery talerzyki. Polej sosem owocowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak