Przepis i sposób przygotowania na: zurek
2.Wstawiamy na gaz
3.Obieramy włoszczyznę
4.Dorzucamy do wywaru
5.Całość doprawiamy liściami laurowymi i zielem angielskiem
6.Dodajemy 2 łyżeczki wegety
7.Całość gotujemy do uzyskania aromatycznego wywaru
8.Około 1 godziny
9.Odcedzamy aby pozostał czysty wywar
10.Kiełbase biała kroimy w krażki i wrzucamy z powrotem do garnka
11.Podobnie marchewke
12.Następnie kroimy około 5 zabków czosnku w drobną kosteczkę
13.Cebulę także i dorzucamy do garnka
14.Podobnie postepujemy z wędzonym boczkiem
15.Odkrajamy grubą skórę i kosteczki i kroimy w kostke i dorzucamy do garnka
16.Na sam koniec kroimy ziemniaki i wrzucamy aby ugotowały się w zupie
17.Gdy ziemniaki beda już miekkie nalezy wstrząsnąć butelka z zurem i dodalć do zupy- zarówno jedna jak i druga butelke
18.Na sam koniec dodac sporo majeranku
19.Pogotowac jeszcze z 25 minut i spróbowac czy nie trzeba jeszcze doprawić
20.Zupkę jeżeli ktos lubi nalezy zageścic maka
21.opis zagęszczania
22.Nalezy do naczynia wsypać 3, 4 łyzki maki ( nab duzy garnek na mniejszy wsypujemy mniej maki ) i dokładnie mieszamy z zimna woda gdy uzyskamy jednolita konsystencję
23.Nalezy dodac do maki chochelkę gorącej zupy, rozmieszać a gdy woda z maka będzie juz ciepła nalezy dodać ją do zupy ciagle mieszając
24.podawac z połówką ugotowanego jajka