Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    500 g
  • kiełbasa

    500 g
  • cebula

    2 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3-4 szt
  • cząber

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia do fasolki dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem w wodzie, w której się moczyła.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni.

Gdy fasolka zacznie robić się miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę oraz przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje, a fasolka zacznie się lekko rozpadać. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Fasolkę podajemy z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 05.06.2017 12:17
Zawsze smakowita;)
Suonatar 12.03.2017 10:37
Świetny przepis. Łatwy i tani - idę robić :)
kasia.s 05.12.2016 22:22
Pyszności :)
Kuchnia Marty 03.12.2016 20:22
Zapraszamy! Jak zabraknie to zrobię więcej :D
R'n'G Kitchen 02.12.2016 12:24
Załapiemy się jeszcze? :P Pyszne smaki <3
Anna169Hosz 02.12.2016 09:36
Chodzi za mną taka fasola:)
w mojej kuchni 01.12.2016 11:18
moje smaki fasolowe
Franciszek 01.12.2016 10:38
dobre danie
Aleksandra/Olcia 01.12.2016 10:37
bardzo lubię te danie
Madzai 01.12.2016 10:07
Proste a pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat