Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z cukinii, papryki i pieczarek
Leczo z cukinią i pieczarkami, papryką i kiełbasą. To najbardziej klasyczne połączenie składników w tym daniu. Z przypraw dodajemy sól, pieprz i paprykę słodką. Dobrym sposobem na dodanie smaku i aromatu jest łyżeczka lubczyku.
Leczo z cukinią i pieczarkami oraz papryką
Kiełbasę kroimy w kosteczkę (ja wybrałam podwędzaną). Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cukinie obieramy, usuwamy pestki i kroimy w większą kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki.
Na patelni na oleju podsmażamy cebulkę, wyciśnięty czosnek i pokrojoną kiełbasę. Cukinie blanszujemy. Do kiełbasy na patelnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki - całość smażymy.
Do garnka przekładamy zblanszowaną cukinię oraz zawartość patelni, całość mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu.
Doprawiamy przyprawą uniwersalną, papryką słodką, solą i czarnym pieprzem do smaku. Kiedy cukinia zmięknie danie jest gotowe.