Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Leczo z cukinii, papryki i pieczarek

5.0
(103)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Leczo to węgierska potrawa, która podbiła serca wielu krajów. Głównym składnikiem tego dania jest papryka, a w poniższych przepisie towarzyszy jej cukinia oraz pieczarki. To jest przepis na leczo z cukinią i pieczarkami.

Składniki:

cukinia
2 sztuki
papryka zielona
1 sztuka
papryka czerwona
1 sztuka
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
przecier pomidorowy
1 (80g) słoik
pieczarki
20 dag
Pieprz biały mielony Prymat
1/4 łyżeczki
olej
2 łyżki
kiełbasa
1/2 kilograma
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z cukinii, papryki i pieczarek

Leczo z cukinią i pieczarkami, papryką i kiełbasą. To najbardziej klasyczne połączenie składników w tym daniu. Z przypraw dodajemy sól, pieprz i paprykę słodką. Dobrym sposobem na dodanie smaku i aromatu jest łyżeczka lubczyku.

Leczo z cukinią i pieczarkami oraz papryką

1

Kiełbasę kroimy w kosteczkę (ja wybrałam podwędzaną). Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cukinie obieramy, usuwamy pestki i kroimy w większą kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki.

2

Na patelni na oleju podsmażamy cebulkę, wyciśnięty czosnek i pokrojoną kiełbasę. Cukinie blanszujemy. Do kiełbasy na patelnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki - całość smażymy.

3

Do garnka przekładamy zblanszowaną cukinię oraz zawartość patelni, całość mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu.

4

Doprawiamy przyprawą uniwersalną, papryką słodką, solą i czarnym pieprzem do smaku. Kiedy cukinia zmięknie danie jest gotowe.

Leczo z pieczarkami czy boczniakami? A może wersja mięsna z mięsem mielony. Ty zdecyduj, który przepis wykorzystasz do zrobienia pysznego leczo:

Leczo z fasolki szparagowej

Leczo z kalafiorem

Leczo z kaszą

Leczo z mięsem mielonym

Leczo rybne

Leczo z cukinii do słoików

Leczo bez papryki

Leczo z papryką i bakłażanem

Leczo z cukinią i kiełbasą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 28.07.2013 12:28
pyszne jest takie
Janina 28.07.2013 10:00
Lubię leczo, smaczne;)
Agnieszka-87-25 28.07.2013 09:27
uwielbiam takie leczo
Sylwia26 28.07.2013 09:16
moje ulubuone danie :) mniam
joanna__s 28.07.2013 08:35
Pyszne takie leczo. U mnie na stole jest co najmniej raz w tygodniu.
iwi 28.07.2013 08:00
Takie jest najlepsze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak