Fasolka po bretońsku z czerwoną papryką

Fasolka po bretońsku z czerwoną papryką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola biała

    400 g (suszona)
  • kiełbasa

    400 g
  • cebula

    2 szt
  • papryka czerwona

    2 szt (małe)
  • ząbki czosnku

    2-3 szt
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 szt
  • cząber

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Fasolka po bretońsku z czerwoną papryką

Przygotowanie:
Fasolkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia do fasolki dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem w wodzie, w której się moczyła.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni.

Gdy fasolka zacznie robić się miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę i warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje, a fasolka zacznie się lekko rozpadać.

Fasolkę podajemy z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

krokus 17.05.2016 11:35
fajny dodatek z tą papryką
IZABELA29 17.05.2016 11:05
świetne danie
Ewelina1991 17.05.2016 10:15
pyszności!!!
mirosława4 17.05.2016 09:56
pożywne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat