Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
fasola biała
400 g (suszona) -
kiełbasa
400 g -
cebula
2 szt -
papryka czerwona
2 szt (małe) -
ząbki czosnku
2-3 szt -
koncentrat pomidorowy
3 łyżki -
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt -
Ziele angielskie całe Prymat
4 szt -
cząber
1 łyżka -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Majeranek suszony Prymat
1 łyżka -
olej
1 łyżka -
natka pietruszki
Przepis i sposób przygotowania Fasolka po bretońsku z czerwoną papryką
Fasolkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum na 8 godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia do fasolki dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem w wodzie, w której się moczyła.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż kiełbasa się zarumieni.
Gdy fasolka zacznie robić się miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę i warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy aż sos zgęstnieje, a fasolka zacznie się lekko rozpadać.
Fasolkę podajemy z pieczywem, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Komentarze (4)