Przepis i sposób przygotowania na: Jabło - powidłowiec
3 szklanki maki
2 żóltka 1 jajko
pół kostki masła
poół kostki margaryny
szklanka cukru
3 lyzki kwasnej smietany,
półtorej łyzeczki proszku do pieczenia
ze skladnikow na ciasto wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy na 2 czesci, Pierwsza walujemy i ukladamy w nasmarowanej blaszcze, na to dajemy grubą warstwe powidel, następnioe kladziemy kolejna warstwe ciasta. Na to ukladamy obrane i pokrojone w ciartki jabłka.
Z białek i pół szklanki cukru ubijamy sztywna piane ktorą wylewamy na jabłka, następnie robimy kruszonke:
* 1 szklanka cukier puder,
* 1 cukier wanilinowy,
* 1 maslo,
* trochę mąki
zarabiamy ciasto i wstawimy na godzine do lodowki. Ucieramy na tarelku i posypujemy ciasto, pieczemy ok 65 minut