Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • drożdże

    5 dag
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • masło

    1/2 kostki
  • jaja

    3 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śliwki

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko delikatnie podgrzewamy, przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, cukier waniliowy i łyżkę cukru, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Mąkę przesiewamy do miski. Jedno całe jajko i 2 żółtka ucieramy z cukrem. Masło rozpuszczamy. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, puch jajeczno- cukrowy. Wyrabiamy ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką. Gdy zacznie odchodzić od rąk dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy podsypując mąką. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję wyjmujemy je z miski, podsypujemy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, gdy wyrośnie.
W międzyczasie robimy kruszonkę- do miseczki przekładamy 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki mąki, wyrabiamy kruszonkę, jeśli będzie zbyt rzadka dodajemy więcej mąki i cukru pudru. Śliwki pozbawiamy pestek i roimy je na pół.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście układamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy je kruszonką.
Ciasto odstawiamy w cieple miejsce do momentu, gdy delikatnie wyrośnie. Następnie wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50- 60 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

18.02.2013 22:48
super i jeszcze ta kruszonka-mniam

Iwusia

13.10.2010 18:52
Ciasto wyszło Ci wspaniale :)

Katarzyna/kate1980

13.10.2010 10:31
jakie pyszne ciasto uwielbiam takie

iwa643

13.10.2010 07:05
moja babcia takie piecze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat