Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona papryka
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Papryki umyć, przekroić na pół pozostawiając łodygi nienaruszone (ładnie wyglądają i pomagają paprykom zachować kształt) i usunąć nasiona i powięzi, uważając aby nie naruszyć samych papryk. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym delikatnie oliwą. Można na blasze wyłożonej folią aluminiową - również wysmarowanej oliwą. Wnętrze delikatnie skropić (kilkoma kroplami) oliwy.
Pomidory umyć, naciąć delikatnie skórkę na krzyż i zalać wrzącą wodą. Po minucie wyjąć i obrać. Pokroić na ćwiartki, usuwając stwardniałe części. Wsadzić po 2 ćwiartki do każdej połówki papryki.
Fileciki anchois odcedzić, przekroić na pół i dodać do pomidorów. Obrać czosnek i pokroić na cieniutkie plasterki. Podzielić równo rozkładając pomiędzy pomidorami. Nadzienie z wierzchu polać ok. 1/2 łyżeczki oliwy i oprószyć pieprzem.
Wsadzić na wysoką półkę piekarnika. Piec ok. 50-60 minut. Po upieczeniu przełożyć na półmisek i podawać ze świeżym pieczywem.