Boczek obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, cebulę na ósemki, czosnek na ćwiartki, pieczarki na połówki. Skrzydełka i udka należy odciągnąć od tuszki, a następnie odciąć ostrym nożem. Tuszkę przeciąć na połowę wzdłuż mostka i kręgosłupa, po czym oddzielić pierś od grzbietu. Natrzeć solą i pieprzem Boczek podsmażyć na średnim ogniu, następnie wyjąć go i na tym tłuszczu usmażyć kurę. do garnka włożyć pieczarki i podpiec je, dodać cebulę i czosnek, poddusić, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć kurę, dodać skwarki i zioła, wlać wino i dusić pod przykryciem 30 minut. Sos spod pieczenia połączyć ze śmietaną i lekko zagotować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Włożyć na chwilę do sosu kurę i od razu podawać.