Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek
Masło utrzeć z 80 g cukru, żółtkami i śmietaną na puszystą masę.
Dosypać mąkę z proszkiem, ucierać, aż składniki ciasta wymieszają się, rękami tylko zlepić, włożyć do torebki foliowej i położyć do lodówki.
MASA
Dokładnie umyte i sparzone pomarańcze zetrzeć ze skórką na drobnej tarce.
Starte pomarańcze zagotować, dodać cukier, a po kilku minutach gotowania obrane i starte na tarce jabłka.
Razem gotować aż masa będzie szklista i gęsta.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę, z okrawków uformować wałeczek i oblepić nim brzeg ciasta.
Nakłuć ciasto dość gęsto widelcem.
Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika temp.180 stop.
W czasie pieczenia ubić pianę z białek, dodając cukier puder i cukier waniliowy.
Zrumienione ciasto wyjąć z pieca, posmarować masą pomarańczową, a następnie ubitą pianą, zmniejszyć dopływ ciepła i tylko w letnim piekarniku wysuszyć piankę doprowadzając ją do lekkiego zrumienienia.