Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka miodowe
miód 15 dag
cukier 15 dag
masło 15 dag
mąka 40 dag
żółtka 5 sztuk
cytryna 1 sztuka
cynamon 1/2 łyżeczki
zmielone goździki 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
imbir 1/4 łyżeczki
soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
Wykonanie:
Miód i cukier zagotowujemy w rondelku. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i mieszać do czasu aż masa będzie zimna. Masło utrzeć dodając po jednym żółtku. Na koniec dodać przyprawy i sodę. , otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Połączyć z ciastem na stolnicy posypanej mąką i dokładnie zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto rozwałkować na ok. 1, 5 cm. Wykroić krążki foremką, piec na blaszce wyłożonej natłuszczonym pergaminem. Każde ciastko posmarować rozkłóconym białkiem. Przełożyć wystudzone miodowniczki do zamkniętego naczynia, po kilku dniach nabiorą one porządnego smaku.