Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z cukinią i orzechami
W tym czasie orzechy zrumienić na suchej patelni, po czym grubo posiekać ciężkim nożem. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i zetrzeć na grubej tarce. Czosnek obrać, wycisnąć i dodać do cukinii.
Gdy rozczyn wyrośnie, dodać do mąki oliwę, cukinię z czosnkiem i orzechy, Wymieszać, po czym stopniowo dodawać resztę wody - jej ilość zależy od soczystości między innymi cukinii. Ciasto powinno być miękkie, ale zwarte. W razie potrzeby dodać odrobinę wody, ale może się zdarzyć, że cała nam nie wejdzie.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąka blat i wyrabiać ok. 8-10 minut. Uformować wałek długości 60 cm, złożyć go na pół i zawinąć wokół siebie, zlepiając mocno końcówki. Ułożyć na podkładce do pieczenia, lub na natłuszczonej blasze, oprószyć mąką i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 1 godzinę.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200°C. Z chleba zdjąć folię i piec ok. 30 minut. Wystudzić na kratce.