Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z grillowaną cukinią, serem feta i granatem
Sałatka z grillowaną cukinią, serem feta i nasionami granatu, podana z ziołowym i lekko słodkim akcentem w postaci dresingu, to ciekawa propozycja na lunch lub dodatek do dań z grilla. Może stanowić również lekką i orzeźwiające danie główne. Ser feta jest w tym przepisie słonym wyróżnikiem sałatki, a grillowana cukinia nadaje całości lekko dymnego smaku i aromatu.
1. Cukinię myjemy i kroimy w podłużne paski za pomocą obieraczki do warzyw. Tak przygotowane cukinie lekko smarujemy oliwą i kładziemy na rozgrzany ruszt grillowy. Grillujemy do miękkości i uzyskania na ich powierzchni "żeber". Po ugrillowaniu odkładamy je do wystudzenia.
2. Do miski wsypujemy umytą mieszankę sałat z roszponką i rukolą. dodajemy pokrojoną w kosteczkę fetę, nasiona granatu i zimne cukinie.
3. Całość zalewamy dressingiem przygotowanym na bazie oliwy, przyprawy Grill Ziołowy Prymat, miodu i soku z cytryny.
SMACZNEGO!