Ryżowa zapiekanka z jabłkami

Ryżowa zapiekanka z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    3/4 kg
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana

    1/2 szkanki
  • ryż

    2 (ugotowany na sypko)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Obrane owoce pokroić w plasterki.Mleko podgrzać z masłem, przyprawić do smaku cukrem. 3/4 ryżu wyłożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać ciepłym mlekiem z masłem. Na ryżu rozłożyć jabłka, posypać je 3 łyżkami cukru i cynamonem, przykryć resztą ryżu. Na wierzchu rozprowadzić śmietanę. Formę od razu wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat