Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki
20 dag cukru + 1 łyżka,
150 ml mleka,
5 dag miodu,
5 dag margaryny,
3 dag drożdży,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 jajka,
½ opakowania przyprawy do pierników,
tłuszcz do blachy,
białko i cukier puder.
Połowę cukru przesypać do rondelka i postawić na niedużym ogniu mieszając, do momentu aż się rozpuści i zmieni kolor na złoty. Wlać mleko i zagotować. Gotować do momentu, aż karmel się zupełnie rozpuści – również mieszając, aby szybciej to nastąpiło. Zdjąć z ognia, dodać do gorącego mleka resztę cukru, miód i margarynę. Zostawić do przestudzenia.
Drożdże wymieszać z łyżką cukru. Mąkę przesiać do miski razem z sodą oczyszczoną, wymieszać z przyprawą do pierników i drożdżami. Zrobić w mące dołek i wlać doń przestudzone karmelowe mleko i jajka. Wyrobić ciasto przekładając je na stolnicę. Ciasto powinno być miękkie – i w razie potrzeby albo podsypywać mąką, albo dodać trochę mleka. Gotowe odstawić pod przykryciem na 3 godziny.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wyciąć foremką ciasteczka. Przełożyć na natłuszczoną blachę. Piec w temp. 180˚C przez ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia wyjąć blachę z piekarnika, posmarować pierniczki roztrzepanym białkiem, posypać przez sitko cukrem pudrem i znów posmarować białkiem. Wsadzić na kilka minut do piekarnika.