Przepis i sposób przygotowania na: Bułki
9 małych bułeczek
10 g świeżych drożdży
35 g rodzynek
25 g melasy
15 g masła
150 ml mleka
140 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
1/2 łyżeczki soli
cynamon
przygotowanie:
Masło rozpuścic w garnuszku, podgrzać z mlekiem, melasą, solą i cynamonem.
Ostudzić do temperatury pokojowej.
Rozkruszyć drożdże do miseczki i połączyć z płynem. Dodać rodzynki i stopniowo wsypując mąkę, zagnieść ciasto (mąka żytnia może powodować, że ciasto będzie klejące).
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (w ciepłe miejsce) na 30-60 minut.
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki.
Wierzch bułeczek posmarować oliwą, oprószyć mąką i odstawić do wyrastania na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 225 st C. wstawić bułeczki i piec je ok. 10-12 minut.Smacznego