Przepis i sposób przygotowania na: Sorbet ananasowy
180 ml wody,
60 ml soku z cytryny,
1 świeży ananas.
W rondelku zagotować wodę z cukrem - mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować około 3 minut na delikatnym ogniu. Syrop nie powinien zgęstnieć. Zestawić z ognia i wystudzić.
Ananasa obrać, wyciąć czarne oczka, przekroić na ćwiartki i usunąć twardy rdzeń. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze razem z sokiem z cytryny na puree. Przelać całość do wystudzonego syropu i dokładnie wymieszać.
Przelać masę do pojemnika - u mnie opakowanie po litrowych lodach - i wsadzić do zamrażalnika. Co jakiś czas przemieszać całość lub zmiksować ręcznym mikserem.
Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika jakieś 10 minut wcześniej.