Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z orzechami
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
85 g masła
1 łyżka śmietany 18 %
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
3 jaja
3 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
¾ szklanki mleka
170 g masła
150 g orzechów włoskich
2 łyżki cukru pudru
Kieliszek alkoholu do smaku
Polewa
100 g gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
Dodatkowo:
1 słoik jabłek z rodzynkami (720g)
1 łyżka tartej bułki
1 łyżeczka cynamonu
Papier do pieczenia
Ciasto: wszystkie składniki zmiksować, wyłożyć na stolnicę, posypać mąką. Wyrobić szybko ciasto, dosypując mąki, by do rąk się nie kleiło.
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Ubijając dodać żółtka, następnie wsypać mąkę z proszkiem.
Masa orzechowa: orzechy zemleć, zalać wrzącym mlekiem, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Dodać orzechy i po łyżce alkohol.
Polewa: wszystkie składniki rozpuścić, cały czas mieszając.
Jabłecznik: blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formę wykleić ciastem. Gęsto ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłka, posypać cynamonem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Blaszkę wyciągnąć delikatnie z piekarnika, wylać równomiernie biszkopt. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika. Piec 20 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto ostudzić zdjąć z góry skórkę. Ciasto posmarować masą. Polać polewą.
j