Przepis i sposób przygotowania na: piernik z budyniem
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej herbaty
1 szklanka sztucznego miodu
4 jajka
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa budyniowa:
3 ½ szklanki mleka
200 g masła
8 łyżek cukru
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Papier do pieczenia
Ciasto: jaja ubić z cukrem. Dodać olej, herbatę, miód, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki. Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa budyniowa: 1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko wymieszać z mąką, wlać do gorącego mleka i zagotować.
Piernik z budyniem: ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Płaty ciasta przełożyć masą.