Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec
mąka 0,5 kg
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
masło 1/2 kostki
żółtko 4 szt
Farsz:
mak suchy 0,5 kg
masło 1 łyżka
miód płynny 0,5 L
bakalie sporo
jajka 3 szt
Wszystkie składniki na ciasto oprócz masła wyrabiać przez ok. 20 min. Po tym czasie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką masę. Przykryć najlepiej ściereczka i czekać do wyrośnięcia ok. 40 min.
Mak zalewamy 1 litrem wrzącej wody i wstawiamy na ok. 8-10 min na mały ogień. Przestudzić. Odcedzić i 3 razy zmielić.
W garnku rozpuścić masło, dodać miód, mak, bakalie. Wszystko razem dokładnie wymieszać i na małym ogniu sparzać ok 10 min. ciągle mieszając. Kiedy masa przestygnie dodać jajka.
Ciasto rozwałkować na prostokąt i pokryć ciasto farszem makowym aby ok. 2-3 cm po bokach zostało wolnego miejsca. Zwijamy jak roladę i wkładamy do podłużnej formy wysmarowanej masłem;.
Aby nam makowiec nie pękną warto nakłuć ciasto w kilku miejscach .
Piec w temp 180 stopni ok. 1 h.