Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bitki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 500 g
cebula biała 1 szt
sól, pieprz do smaku
mąka
olej
Bulion grzybowy 3 szt
grzyby leśne 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: bitki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych

Grzyby oczyścić, pokroić w paseczki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Mięso pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju. Cebulę obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Wrzucić osączone grzyby, posypać przyprawą do mięsa wieprzowego i przesmażyć, aż puszczą sok. Wlać 1 litr wody i wrzucić kostki rosołowe. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Do sosu włożyć przygotowane mięso razem z tłuszczem z patelni, Można podsypać trochę mąki dla zagęszczenia. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Często mieszać, bo grzyby lubią przywierać do garnka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 31.01.2011 09:48
O takim obiedzie marzę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak