Racuchy klasyczne

Racuchy klasyczne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 50 dag mąki

  • 4dag drożdży

  • 2 szkl mleka 3,2%

  • 5 jajek

  • 3/4 szkl. cukru

  • 3 duże łyżki masła

  • olej

    1 l
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W podgrzanym mleku rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Białka jaj ubić na sztywno dodając cukier.Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
Do podrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, ubite jajka, roztopione i przestudzone masło.Dokładnie wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencje śmietany.Odstawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia. Olej rozgrzać w garnku. Kłaść łyżką placuszki i smażyć na złoty kolor!Można posypać cukrem pudrem z wanilią albo cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.07.2015 15:50
Lubię i robię.

PaniMISIOWA

06.10.2012 12:23
takie są najlepsze

gacopierz23

17.02.2011 12:30
Zawsze mi czegoś brakowało w moich racuchach teraz już wiem że to było rozpuszczone masło :)

Henryka2

16.11.2010 20:43
Dziękuję, Pyzuniu! Z Twoich ust to komplement!

SmacznaPyza

03.11.2010 10:05
takie jak u mojej Babci!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat