Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie Eli z kremem budyniowym
Krem:
2 budynie waniliowe
700 ml mleka
6 łyżek cukru pudru
25 dkg masła
cukier puder do posypania
Wodę wlać do rondla,dodać margarynę i zagotować.Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.Do wrzącej wody z margaryna wsypywać mąkę,ciągle mieszając,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.Zdjąć rondel z ognia i mieszając przestudzić ciasto,żeby nie było wrzące.Do ciepłego ciasta wbić jajko i ucierać aż połączy się z ciastem.Po kolei wbijać następne jajka.Na blachy do pieczenia położyć pergamin i szprycą do ciasta wyciskać okrągłe stożki.Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 30-35 minut (większe dłużej),aż się zrumienią.
Z mleka odlać 2/3 szklanki.Resztę zagotować.W odlanym mleku rozpuścić proszek budyniowy i wlewać do gotującego się mleka,ciągle mieszając,żeby nie porobiły się grudki.Budyń chwilę pogotować i ostudzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Do masła stopniowo dodawać budyń i dalej ucierać,aż krem będzie gładki.Krem wstawić do lodówki na pół godziny,żeby trochę stężał.Ptysie przekroić,dolną część nadziać kremem i przykryć górną.Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.Smacznego!