Przepis i sposób przygotowania na: Grecki chleb z oliwkami
1 op. drożdży instant (2 łyżeczki dla posiadaczy większych opakowań),
3 łyżeczki ziaren sezamu,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki suszonego oregano Prymat,
3 łyżki oliwy plus odrobina do smarowania,
600 ml ciepłej wody,
10 dag czarnych oliwek bez pestek.
W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, 2 łyżeczki sezamu, sól i oregano. Wymieszać. Dodać oliwę i stopniowo wodę tak, by powstało miękkie ale zwarte ciasto. Wody może się okazać za dużo... więc po prostu nie dawać całej.
Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie gładkie i lśniące i do rąk się nie przyklejające. Można podsypać mąką... Ja w tym momencie dzielę je na pół i odkładam do dwóch misek. Można nie dzielić i w całości odstawić do dużej michy, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie pokroić grubo oliwki.
Przełożyć ciasto na stolnicę jeszcze raz. Delikatnie zagnieść, aby usunąć z ciasta powietrze. Do każdej części dodać połowę oliwek i po prostu je wgnieść. Uformować 2 okrągłe bochenki lub 2 podłużne nieco. Chlebki przełożyć na natłuszczoną blachę (smarowałam ją zawsze margaryną) lub wyłożyć specjalną podkładką do pieczenia, posmarować oliwą, naciąć ostrym nożem w 3 miejscach i posypać sezamem. Przykryć jeszcze raz i odstawić na 30 minut.
Piec chleb w temp. 200°C przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 25 minut. Wyjąć na metalową kratkę do wystygnięcia.