Przepis i sposób przygotowania na: Bramborova polewka
5 dużych ziemniaków,
1 spora marchewka,
1 mała pietruszka,
15 dag wędzonego boczku,
1,5 l bulionu mięsnego,
kminek,
1 łyżeczka suszonego majeranku \"Prymat\",
1 duża cebula,
1 ząbek czosnku,
5 dag masła,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz,
200 ml kwaśnej śmietany,
posiekana natka pietruszki do posypania.
Suszone grzyby zalać wodą i gotować przez 20 minut. Wyjąć i pokroić w paseczki. Wywar wykorzystać do innej potrawy - można zamrozić. Tu mała dygresja - właśnie duszę w nim plastry wołowiny, ale bardzo często wykorzystuję wywar zamrożony do bigosu.
Warzywa obrać i pokroić - marchewkę i pietruszkę w cienkie pół... lub całe plasterki, ziemniaki w kostkę. Wrzucić do garnka razem z grzybami, zalać bulionem, dodać kminek wg uznania (daję ok. 1/2 łyżeczki) i majeranek. Gotować 20 minut
Boczek pokroić w słupki i zrumienić na patelni. Gdyby był bardzo chudy, można dodać łyżkę oleju. Zrumieniony dodać do garnka nie patrząc na czas jaki upłynął, czyli od razu po zrumienieniu...
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na tej samej patelni, w której smażony był boczek zeszklić na maśle cebulę z czosnkiem. Oprószyć mąką i zrobić zasmażkę. Stale mieszając połączyć z zupą. Doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze kilka minut.
W miseczce zahartować śmietanę z odrobiną zupy. Wymieszać na gładki krem i wlać do garnka. Podawać posypaną natką pietruszki.