Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z kremem i owocami
Foremki do wypieku babeczek smarujemy margaryną, a następnie wylepiamy cienko ciastem. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gdy babeczki już się upieką, zostawiamy je do przestygnięcia, po czym wyciągamy z foremek.
W dużym kubku mieszamy dokładnie mleko z cukrem, mąką oraz żółtkami jaj. W garnku zagotowujemy mleko. Następnie zmniejszamy gaz i cienkim strumieniem wlewamy zawartość kubka, cały czas energicznie mieszając rózgą, aby nie powstały grudki. Gotujemy do czasu, aż krem zgęstnieje.
Do każdej ciasteczkowej foremki wkładamy kleks kremu, a na wierzch układamy owoce.
PORADY:
1. Do deseru najlepiej używać kwaskowatych owoców, gdyż krem jest bardzo słodki.
2. Wierzch babeczek można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.
3. Zamiast piec można kupić gotowe spody do babeczek ;-)