Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki pieczone glazurowane miodem
Umyj i osusz mięso, włóż je do miseczki. Sos sojowy wymieszaj ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, natrzyj mięso. Przykryj i wstaw na 2 godziny do lodówki. W czasie, gdy mięso się marynuje, kilka razy odwracaj je, tak aby było cały czas równomiernie pokryte zalewą. Rozgrzej patelnię, wsyp sezam i upraż go na złoty kolor, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Polędwiczki wyjmij z miseczki. Przygotuj glazurę z łyżki marynaty, miodu, cukru(jak nie masz brązowego
,białego wystarczy 1 łyżka) i imbiru. Połową przygotowanej glazury natrzyj mięso, ułóż je w brytfance. Piecz 10 minut w temperaturze 220°C. Następnie mięso odwróć, posmaruj pozostałą glazurą, posyp sezamem. Piecz jeszcze 8 minut w tej samej temperaturze. Teraz wyłącz piekarnik, pozostaw w nim mięso jeszcze na 5 minut, a potem wyjmij. Upieczone polędwiczki pokrój na plastry. Pozostały w brytfance sos wlej do oddzielnej miseczki. Do tak przyrządzonego dania znakomicie pasuje ryż na sypko oraz pikantne marynaty - mogą to być np. cebulki w occie, bardzo