Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną i papryką - farsz jesienny
Gotujemy kaszę według przepisu podanego na opakowaniu.
Cebule siekamy i rumienimy z łyżką oliwy na patelni. W tym samym czasie kroimy wędzony boczek w drobna kostkę dodajemy do smażącej się cebuli. Gdy tłuszcz się \"wytopi\" odsączamy zasmażkę z jego nadmiaru i dodajemy wydrylowaną i drobno pokrojoną kolorową paprykę (najlepiej prezentuje się i smakuje razem papryka czerwona, żółta bądź pomarańczowa). Przykrywamy i dusimy na małym ogniu dopóki papryka nie zmięknie.
Do ostudzonej kaszy dodajemy boczek z papryką i cebulą. Mieszamy. Farsz jest gotowy i możemy nim nadziewać zarówno pierogi gotowane jak i te smażone w głębokim oleju, a kolorowa papryka w środku będzie stanowić fantastyczny akcent urozmaicający te tradycyjne danie;)
Smacznego!
(uwaga! 400 g kaszy wystarcza z reguły na ciasto z 1 kilograma mąki)