Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • drożdże świeże

    3 dkg
  • mleko

    1,5 szkl.
  • masło

    5 dkg
  • cukier

    3 dkg
  • szczypta soli

  • jajko

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z ciepłym mlekiem,dodać trochę mąki i odstawić do wyrośnięcia.Masło stopic.Do mąki dodać rozczyn,pozostałe mleko i resztę składników-wyrabiać ciasto tak długo az będzie odchodziło od miski i ręki.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Jak ciasto wyrośnie formować bułeczki z dowolnym nadzieniem,rozstrzepać jajko,posmarować bułeczki i piec w nagrzanym piekarniku ok.30 minut.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

24.07.2013 07:11
domowe najlepsze

Wacław

08.04.2013 09:28
pyszne na sniadanie

Motorek

03.10.2012 13:44
super

IZABELA29

06.09.2012 20:12
mam dro?d?e ale weny na nie brak

kuklik

01.07.2012 06:24
apetyczne

caroline1983

28.05.2012 21:32
takie domowe sa najlepsze

IZABELA29

22.04.2012 07:58
bardzo smaczne...

anemon

02.12.2011 09:17
Świetne bułeczki.

smakoszek

18.11.2011 11:04
pysznie wyglądają

IlonaAlbertos

30.10.2011 01:20
Narobiłaś mi smakuj na takie bułeczki. Domowe smakują najlepiej.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat