Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jesienny rosołek

5.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka
1/2 sztuki
marchewka
5 sztuk
pietruszka
2 sztuki
seler
1 sztuka
seler naciowy
3 gałązki
cebula
2 sztuki
kapusta
3 liście
por
1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 sztuki
Sklep Prymat
sól, pieprz
do smaku
makaron rosołowy
500 g
indyk
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny rosołek

Mięso wymyc dokładnie włożyć do garnka, zalać 4 litrami wody, dodać ziele angielskie i litek laurowy i włączyć bardzo mały ogień pod garnkiem.
W tym czasie przygotowywać warzywa i sukcesywnie dorzucać do garnka. Marchewkę obrać przekroić na pół w poprzek, pietruszkę obrać, seler obrać i przekroić na pół, seler naciowy dodać w całości. Pora przekroić na 3 części, cebulę obrać, włożyć całe liście kapusty.
Wszystko razem doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 2 godzin. Dopiero wtedy doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyjąć mięso. Z indyka zdjąć skórę i obrać mięso z kości, pierś z kurczaka pokroić na kawałki i dodać mięso do zupy.
Ugotować makaron rosołowy w odzielnym garnku i podawać razem z rosołem. Pamiętając, że rosół to nie tylko wywar, warzywa z rosołu też są pyszne i zdrowe.
Talerz takiej zupy poradzi sobie z każdym jesiennym przeziębieniem.
Część ostudzonego wywaru można zamrozić w małych porcjach (np. w torebkach do lodu) i używać zamiast kostek rosołowych do sosów i zup.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita23 10.08.2011 13:29
uwielbiam
Ewa111 23.09.2010 13:37
Właśnie dzisiaj u mnie będzie taki na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak