Przepis i sposób przygotowania na: Prościutki chlebek
Przykrywamy miskę folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 - 18 godzin. Ciasto będzie rosło potem opadnie. Po tym czasie, wyjmujemy je na mocno posypany blat mąką i składamy ciasto uklepując dłonią, żeby sie odgazowało. Czynność składania powtarzamy 4 razy. Ciasto jest dosyć rzadkie. Duża ilość mąki wysypana na blacie ułatwi nam składanie ciasta.
Przekładamy ciasto na posypaną mąką ściereczkę, owijamy luźno, zostawiamy na 2 h do wyrośnięcia. Ja dodatkowo wysypałam ścierkę makiem sezamem i słonecznikiem.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, wkładamy na 20 minut podczas nagrzewania się piekarnika garnek w którym będziemy piekli chleb. Ja piekę w starym garnku o srednicy 23 cm. Do gorącego garnka wrzucamy wyrosnięte ciasto, przykrywamy pokrywką. Obniżamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 13-15 minut.