Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

karpatka

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
woda
1 szkl
mąka
1 szkl
margaryna
0,5 kostki
jaja
4-5
szczypta soli
Krem:
mleko
3 szkl
mąka pszenna
4 łyżki czubate
mąka ziemniaczna
4 łyżki czubate
cukier waniliowy
Sklep Prymat
cukier
3/4 szkl
żółtko jajek
3
kostka margaryny lub masła

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka

Zagotować szklankę wody z połowa kostki margaryny, wsypać make, sól i cały czas mieszac az powstanie gładkie ciasto. Wysudzić i zmiksowac z jajkami dodawanymi pojedynczo.

Ciasto podzielic na dwie częsci, rozsmarowac na blasze, wyłozonej papierem do pieczenia i upiec 2 placki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35-40 min.

Krem:

Zółótka ubic z cukrem, dodać 1 szklankę mleka, obie mąki i cukier waniliowy, dobrze wymiksować. Reszte mleka zagotować i wlać masę budyniową, cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu az zgestnieje. Margaryne ubić (przy pomocy miksera) i nie przerywając miksowania dodawać małymi porcjami wystudzony budyń.

Upieczone wczesniej ciasta przełożyć kremem, wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 30.08.2011 21:27
pycha
Pajecznik 17.08.2011 20:25
Żałuję,że pieczenie mnie nie kręci. Uwielbiam karpatkę, ale nigdy jej nie piekłam.
Pajecznik 17.08.2011 20:25
Żałuję,że pieczenie mnie nie kręci. Uwielbiam karpatkę, ale nigdy jej nie piekłam.
PaniMISIOWA 08.08.2011 08:55
uwielbiam, a Twoja do tego jest bardzo apetyczna!
jolajka 08.12.2010 07:24
dawno nie robiłam tego ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak