Przepis i sposób przygotowania na: \"Dietetyczny\" biszkopt
Uwaga: dobry biszkopt wychodzi jeśli mąki i cukru damy objętościowo tyle samo co jaj (najlepiej wbić jaja do szklanki i sprawdzić ile \"miejsca\" zajmują, a potem taką samą szklanką odmierzyć mąkę i cukier).
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 warstwy. Skropić wg uznania (jakimś alkoholem lub sokiem). Kremy ajerkoniakowe (lub inne) przygotować dodając tylko mleko. Obie warstwy ciasta przełożyć kremem (ciasto-krem-ciasto-krem); na górną warstwę kremu wyłożyć dżem porzeczkowy (można tez inny kwaskowy) i orzechy.
Polewa: masło, mleko, kakao i cukier puder wrzucamy do małego garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając aż do rozpuszczenia składników. Uwaga nie zagotować!. Polewa jest dobra jak powoli ścieka z łyżki. Ciepłą polewą wieńczymy dzieło.
SMACZNEGO!
P.S. Nazwa \"dietetyczne\" tylko dla tego, że do kremów nie dodaję masła :)