Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szpinakowa Eli z naleśnikami
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka piwa jasnego
2 jajka
sól do smaku
1/4 kg mąki(około-ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany)
Wszystkie składniki ciasta zmiksować i usmażyć cienkie naleśniki.Naleśniki przykryć folią,żeby zmiękły.Miękkie naleśniki zwinąć(każdy osobno) w rulon i pokroić jak makaron.
Do garnka włożyć umytą porcję rosołową,obrane i umyte jarzyny,dodać kucharka,wlać 4 litry wody i ugotować.Wyjąć z zupy porcję rosołową (mięso z porcji rosołowej zostawić do farszu,np do pierogów) i jarzyny (pokroić na mniejsze kawałki).Do wywaru włożyć szpinak,dodać do smaku czosnek,gałkę muszkatołową i pogotować 10 minut.Na patelni roztopić margarynę,dodać mąkę,przesmażyć,dodać do zupy i zagotować.Jajka dokładnie roztrzepać i wlać do zupy mieszając.Do zupy wrzucić jarzyny i zmiksować.Zupę doprawić maggi do smaku.Na talerze wlać zupę i na środek dodać makaron naleśnikowy.Smacznego!