Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z wiśniami
Mleko podgrzałam lekko i wkruszyłam do niego drożdże, dodałam 2 łyżki cukru, wymieszałam, odstawiłam na 15 min. żeby zaczęły rosnąć. Mąki przesiałam, dodałam do nich resztę cukru, sól i cukier waniliowy. Wlałam rozczyn i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszałam. Wyrabiałam ciasto ręką przez kilkanaście minut aż stało się lśniące i zaczęło odchodzić od ścianek miski. Dodałam roztopione przestudzone masło i wyrabiałam jeszcze chwilę. Jeśli ciasto jest zbyt płynne można dosypać jeszcze troszkę mąki - jej ilość w przepisie zależy m.in. od jej wilgotności i wielkości jajek. Wyrobione ciasto odstawiłam pod przykryciem na ok.30-60 min. aby wyrosło. Następnie wyrobiłam je ponownie przez chwilkę i znów odstawiłam na 30 min.. Wyłożyłam na posypany mąką blat, rozpłaszczyłam nieco dłońmi na placek grubości 1,5-2 cm i szklanką albo kubkiem wycinałam porcje na pojedyncze bułeczki. Każdy krążek ciasta rozpłaszczyłam lekko na dłoni, nałożyłam łyżkę owoców i brzegi zlepiłam dokładnie formując okrągłą bułeczkę. Układałam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam na 15-20 min. aby podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika posmarowałam roztrzepanym z wodą żółtkiem i posypałam kruszonką. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 min. - powinny w tym czasie wyrosnąć i ładnie się zrumienić. Po przestudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.