Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z warzywami
. Doprawić do smaku
przyprawami i wyrobić. Zagotować wodę z kostką rosołową. Z mięsa formować pulpeciki. Obtaczać w mące. Wrzucać na wrzątek i wolno gotować 10-15 minut. Wyjąć pulpety i zabezpieczyć
przed wystygnięciem. Fasolkę oczyścić, obciąć końce, wypłukać i wrzucić do garnka z wodą. Chwilę gotować. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dołożyć marchew i chwilę dusić. Podlać bulionem, w którym gotowały się pulpety. Dołożyć pokrojoną cukinię. Wymieszać i dusić do miękkości. Odlać 3-4 szklanki pozostałego bulionu i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dodać uduszone warzywa
, ugotowaną fasolkę i kostkę rosołową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos można zagęścić łyżką mąki. Pulpety ułożyć na półmisku. Obłożyć gorącymi warzywami. Polać sosem i obsypać natką pietruszki.